Ral 9010 of Ral 9001 ?

Voor al uw onderhoud in en om de woning

Ral 9010 of Ral 9001 ?

Die vraag krijg ik vaak als ik ergens aan de slag ga.

Je houdt ze al bijna niet uit elkaar vanwege de naam. Laat staan welke kleur het nou precies is. Ik leg je graag uit wat het verschil is. Dan weet je in het vervolg welke van de twee je moet kiezen. Beide kleuren zijn mateloos populair en worden in veel inrichtingen gebruikt. Ook bij nieuwbouwprojecten wordt vaak gekozen voor deze kleuren.

RAL 9001

De kleur RAL 9001 is een kleur die neigt naar crème. De officiële naam is danook crème wit. Sommige mensen zeggen dat het een beetje roze lijkt, de ander vind het wat geliger. Weer een ander vind het roodoranje of beige. Het wordt ook wel gebroken wit genoemd. Het is in ieder geval niet helemaal wit. Deze kleur is ook wat ‘’zachter’’ dan de RAL 9010. Dat maakt hem geschikt voor bijvoorbeeld kozijnen en deuren. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak of je zoekt naar crèmekleurig of wat ‘’harder’’ wit. De kleur van koffiemelk komt redelijk overeen met RAL 9001.

RAL 9010

Deze kleur, die officieel zuiver wit heet, is wat witter dan RAL 9001. Maar RAL 9010 is niet zo wit als 100% wit. De witte tint wordt heel veel gebruikt voor bijvoorbeeld kozijnen en deuren. In de industrie wordt deze kleur vaak gebruikt als standaard kleur. De kleur is zelfs zo populair, dat fabrikanten hem standaard op voorraad maken voor bijvoorbeeld muurverf.

Er worden ook veel bouwmaterialen al standaard in RAL 9010 geleverd. Denk maar eens aan stopcontacten, kozijnen en deuren. Dit scheelt ook veel tijd voor de schilder, juist omdat veel mensen al voorkeur geven aan deze frisse witte tint.

Uiteraard zijn er nog meer Ral kleuren en ook in de wit tinten maar 9001 en 9010 zijn de meest gebruikte wit tinten.

 

Ral 9010 of Ral 9001 ?

by Wim Van den Berg time to read: 1 min